Pro pacienty

Je důležité zaměřit se hlavně na složení tuků v jídelníčku. Tuky živočišné (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné hovězí a vepřové maso) mají vysoký podíl nasycených mastných kyselin (MK), které přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Z rostlinných tuků mají podobné složení a působení tropické tuky, např. kokosový....

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je velmi často doprovázena dalšími rizikovými faktory, jako jsou vysoký krevní tlak, nadváha a obezita, cukrovka. Jsou to nejen rizikové faktory, ale samy o sobě jsou také chorobami, které je třeba řešit. Kromě léčby léky je u nich třeba upravit životosprávu. Znamená to správně sestavený jídelníček, dostatek...

Pohyb podporuje imunitu, odbourává stres, pomáhá nám udržet tělesnou hmotnost, pomáhá při léčbě cukrovky, obezity i vysokého krevního tlaku, posiluje svaly v našem těle, včetně srdečního, pomáhá zvyšovat hladinu ochranného HDL-C v krvi. Je třeba hýbat se pravidelně, ideálně každý den alespoň půl hodiny. Minimem pohybu, který už působí příznivě, je...

Kdybychom celý život pravidelně chodili, žili bychom v průměru ne dnešních 78, ale více než 90 let - a z toho většinu doby relativně fit.

1. Jezte to, co vám chutná. Nenuťte se do něčeho jenom proto, že "je to zdravé", pokud však existuje chuťově ekvivalentní potravina, dávejte jí jednoznačně přednost.

© 2016 MUDr. Hana Rathouská, všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!