Strava a další rizika srdečně cévních onemocnění

03.08.2017

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je velmi často doprovázena dalšími rizikovými faktory, jako jsou vysoký krevní tlak, nadváha a obezita, cukrovka. Jsou to nejen rizikové faktory, ale samy o sobě jsou také chorobami, které je třeba řešit. Kromě léčby léky je u nich třeba upravit životosprávu. Znamená to správně sestavený jídelníček, dostatek pravidelného pohybu, nekouření. 

Zásady stravy pak mají, podle povahy rizikového faktoru, další specifika:

Vysoký krevní tlak (hypertenze)

• Snížení tělesné hmotnosti u osob s nadváhou a obezitou.

U hypertoniků se často vyskytuje zvýšená tělesná hmotnost. Její snížení může vést samo o sobě ke snížení krevního tlaku.

• Snížení nadměrné konzumace alkoholu

Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje krevní tlak.

• Omezení přijmu soli

Při snižování spotřeby je nutné zaměřit se nejen na potraviny slané či solené, ale také na potraviny ve slaných nálevech, slané sýry, uzeniny, konzervy, kořenící směsi, minerálky s vysokým obsahem sodíku.

Obezita

Správná strava je jedním z hlavních pilířů úspěšné redukce nadbytečných kilogramů. Důležité je zaměřit se na její množství, frekvenci a složení. 

Jíst bychom měli pravidelně, stravu si v průběhu dne rozdělit do 4 - 5 denních dávek, s optimálním intervalem zhruba 2,5 - 3 hodiny. Začít bychom měli vydatnější snídaní a poslední jídlo by mělo přijít cca 4 hodiny před ulehnutím.

Množství energie v redukčním jídelníčku by mělo vycházet z našeho dosavadního stravování. Je pravidlem, že pro optimální hubnutí (půl kilogramu týdně) je třeba snížit denní příjem energie zhruba o 2000 kJ za den.

ČEMU SE V JÍDELNÍČKU VYHÝBAT?

✓ Zapomeňte na smažená jídla a pokrmy připravované na větším množství tuků.

✓ Vyhýbejte se uzeninám.

✓ Odepřete si dortíky a sladkosti, když už mlsat, tak tyčinky bez polevy nebo kousek čokolády s větším procentem kakaa.

✓ Zapomeňte na tučné mléčné výrobky a tučné maso.

✓ Vyhýbejte se živočišným tukům.

✓ Dávejte pozor slazené nápoje a nápoje alkoholické, které obsahují obrovské množství energie.

Cukrovka (diabetes mellitus)

Více než 90% diabetiků v ČR je obézních, proto je třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Je potřeba se zaměřit na příjem sacharidů a zaměřit se na jejich výběr. Jedná se o výrazné omezení cukru a potravin cukr obsahujících. Dávku sacharidů by měly pokrývat nejlépe celozrnné pečivo, brambory, rýže či celozrnné těstoviny. Dále ovoce a zelenina (s preferencí zeleniny). Strava s vyšším podílem vlákniny je stěžejní.

Zvýšená hladina trygliceridů v krvi

Kromě preference kvalitních tuků s převahou nenasycených mastných kyselin je při zvýšené hladině trygliceridů v krvi třeba omezit celkové množství tuků a cukru v jídelníčku. Výrazný negativní vliv má i nadměrná konzumace alkoholu.

Zásady stravy a výběru potravy jsou tedy velice podobné těm v případě obezity.