Desatero pro snižování váhy

23.02.2017

1. Jezte to, co vám chutná. Nenuťte se do něčeho jenom proto, že "je to zdravé", pokud však existuje chuťově ekvivalentní potravina, dávejte jí jednoznačně přednost. 

2. Jezte tři hlavní jídla denně. Nedržte hladovku (jen málokdo z těch, co to zkusí, unikne jo-jo efektu). Nenuťte se do velkých snídaní, ale ráno něco snězte. 

3. Před jídlem, 40 minut až hodinu, snězte jablko nebo jiné ovoce, které vám chutná. Kupujte si nejlépe šťavnatá zelená jablka a pokud to zvýší požitek, jablko si oloupejte a rozkrájejte na dílky. Jablko nejíte kvůli vitamínům, ale pro urychlení pocitu sytosti při následujícím hlavním jídle. 

4. Talíř. Nahraďte velké talíře dezertními talířky. Je-li to technicky či společensky nemožné, dbejte na to, aby velký talíř byl pokryt jídlem jen z jedné poloviny.

5. Zelenina musí pokrývat polovinu plochy talíře, nemusí to však být syrová zelenina a rozhodně by to měla být zelenina, která vám chutná! Respektive zpracovaná tak, aby vám chutnala. Zelí nebo špenát - pokud vám chutná - bude mít větší efekt než nevábná hromádka nakrájené syrové mrkve, salátu a papriky.

6. Jezte velmi pomalu - přesně opačně, než to učíte své děti. Nehltejte, pomalu a pečlivě kousejte, udržujte sousto v ústech co nejdéle.

7. Závěr jídla musí být chuťově zcela uspokojující, pokud tedy milujete přílohy, nechte si je k posledním soustům.

8. Po jídle, s odstupem pěti až deseti minut, si dejte ovoce, žvýkačku nebo cokoliv nekalorického, co přeruší chuť na další jídlo. Někomu pomůže černá káva.

9. Absolutní prohibice na slazené nápoje! Sklenička vody (0,3 litru) vám dá přibližně tolik cukru jako jedna houska. Ideální jsou jemně perlivé minerálky nebo čaje (ne však kupované nápoje označované jako ice tea, ty jsou slazené). Zvykněte si nesladit kávu, pokud to nedokážete, zkuste umělá sladidla, pokud to chuťově vadí, najděte si minimální množství cukru, které vám kávu osladí - do espresa obvykle stačí třetina 7g sáčku běžného v restauraci, musíme ovšem cukr rozmíchat, počkat dvě minuty a pak znovu důkladně zamíchat.

10. Prevence záchvatů hladu. Častým důvodem nadváhy je ujídání (lidově luxování ledničky). Tomu se obvykle nedá zcela zabránit, boj většinou po hodině či dvou prohráváme s pocitem frustrace. Je lépe respektovat, že náš mozek je takto nastaven. Připravte si předem do ledničky zásobu chuťově uspokojujících malých kousků jídla (tzv. finger food), ovšem s minimálním obsahem energie (kalorií). Je nutné, abyste při záchvatu hladu či chuti k jídlu nemuseli nic připravovat, proto mějte připravené již omyté a nakrájené ovoce.