Strava a cholesterol v krvi

24.10.2017

Je důležité zaměřit se hlavně na složení tuků v jídelníčku. Tuky živočišné (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné hovězí a vepřové maso) mají vysoký podíl nasycených mastných kyselin (MK), které přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Z rostlinných tuků mají podobné složení a působení tropické tuky, např. kokosový. Nahraďte je kvalitními tuky rostlinnými s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin (např. řepkový olej, ořechy, semínka). Jezte pravidelně ryby (ideálně dvakrát v týdnu a přednostně mořské - losos, makrela, sleď).

Důležité je také pravidelně do jídelníčku zařazovat zeleninu a ovoce, nezanedbávat pravidelný příjem tekutin, upřednostňovat celozrnné varianty potravin (pečivo, chléb, těstoviny apod.).

Přehled mastných kyselin

Tuky se skládají z glycerolu a mastných kyselin. Podle toho, jaké mastné kyseliny v tuku převažují, můžeme hodnotit jejich vliv na naše zdraví. Rozlišují se různé skupiny mastných kyselin:

NASYCENÉ - SFA, SAFA

Jejich zvýšená konzumace vede ke zvyšování cholesterolu v krvi, prozánětlivého stavu organismu a dalším negativním vlivům, zejména na náš srdečně-cévní systém.

NENASYCENÉ

Monoenové - MUFA

Mají na hladinu cholesterolu v krvi a náš organismus obecně neutrální vliv, pozitivní účinky mají, pokud jimi ve stravě nahradíme mastné kyseliny nasycené.

Polyenové - PUFA

Přispívají ke snižování cholesterolu v krvi, příznivě působí nejen na náš srdečně-cévní systém. Některé z nich jsou navíc esenciální, tedy takové, které náš organismus potřebuje, ale neumí si je sám vytvořit, proto musí být pravidelnou součástí naší stravy.

Transnenasycené mastné kyseliny - TFA

Mastné kyseliny, které mají výrazně negativní vliv na naše zdraví, zejména na srdečně-cévní systém a způsobují cukrovku 2. typu.

CO JSOU VHODNÉ A NEVHODNÉ TUKY?

Rostlinné tuky

Vhodné: olivový, řepkový, sójový a slunečnicový olej, kvalitní margaríny

Nevhodné: dorty, pečivo, náhražky čokolád

Živočišné tuky 

Vhodné: rybí tuky

Nevhodné: máslo, sádlo, uzeniny, tučné maso a mléčné výrobky

© 2016 MUDr. Hana Rathouská, všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!